
IECC COMMERCIAL PUBLIC COMMENTS 

MAY 30, 2013 (revisions to reason statement June 12, 2013)
Draft Public Comment CE312-13

This draft public comment has been developed by the DOE Building Energy Codes Program (BECP) as a possible submittal related to a proposal to the Commercial provisions of the 2012 International Energy Conservation Code (IECC).   Interested parties are asked to submit any and all comments on DOE's draft public comments. For instructions on submitting comments, visit:
http://www.energycodes.gov/development/commercial/2015IECC
CE312-13 Disapproved
Public Comment:
Name:  Jeremiah Williams, U.S. Department of Energy (jeremiah.williams@ee.doe.gov) 

Desired Action: Approval as Submitted (AS)

Commenter’s Reason:  At the code development hearing there was no opposition to this change from the floor. After it went to committee there was some concern that this would open the door for exempting suites from the lighting provisions in the code.  As it had gone to committee there was no further opportunity to provide a response.  The apparent confusion about sleeping units was enough to create doubt and the code change proposal was disapproved with a vote of 5 to 4.

This is simply a clarification to the code.   The term “lighting in” is needed to provide a subject for the exception and is consistent with other exceptions to Section C405.5.1 and criteria in Section C405 in general.   The code currently uses a vague and undefined term “other similar buildings” that leads to interpretation issues when considering buildings other than hotels, motels, or boarding houses.   Most important, regardless of the above two clarifications in the code, the end result is the current code exempts lighting in sleeping units from consideration in the LPD calculation and the proposed code text does as well.
It seems the current code clearly intends that lighting in sleeping units not be included in the LPD calculations.  Sleeping unit is defined in Chapter 2 of the code and as defined there appears no need to indicate what if any types of buildings such a unit must be located.  So for instance if a suite meets the definition of a sleeping unit, then under the current code and proposed code it would be exempt.  If it is not a sleeping unit then by definition it is a dwelling unit and is NOT exempt – the distinction being a dwelling unit, unlike a sleeping unit, has BOTH sanitation and kitchen facilities.  
The reason given for disapproval was the unclear nature of the application of lighting requirements to guest rooms that are full dwelling units.  Both terms are defined in the code and in this case the intent of proposal CE312 is not to change the definitions or requirements, but simply to clarify the exception.   Sleeping units are sleeping units.  If they are not that then they are dwelling units.  If a room, suite, area or other living space in any building is defined as a sleeping unit then the intent is to exempt the lighting in that space from the LPD criterion.  If not a sleeping unit then it is a dwelling unit and not exempt.  If there is such a concern about the unclear application of the lighting criteria it will remain in the existing code if this change is disapproved, because the terms used are defined in the code now without respect to the type of building the sleeping units or dwelling units are in.

The key to the applying the code is simply to use the defined term “sleeping unit”, which is defined in the code as a room or space in which people sleep, which can also include permanent provisions for living, eating, and either sanitation or kitchen facilities but not both.  In addition such rooms and spaces that are also part of a dwelling unit are not sleeping units. The intent of the current exception is to exclude from the LPD the lighting associated with such rooms or spaces.  DOE is not taking a position on whether the lighting in these spaces should be included or not; the change is focused on clarification of the code.  If the room or space is not a sleeping unit then it is a dwelling unit as defined in the code. The distinction being that a dwelling unit contains complete independent living facilities including permanent cooking and sanitation facilities.  If it meets the definition of a dwelling unit then the lighting is subject to the code provisions for dwelling units.  If not a dwelling unit then it would be a sleeping unit and exempt from the LPD provisions (as it is now).  
An important point is that the code change proposal does not change any requirements of the code, but simply removes the unnecessary, and potentially confusing, call out of building types that sleeping units might occur in. 
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