Request for Information: Resilient and Efficient Codes Implementation

The U.S. Department of Energy (DOE) Building Energy Codes Program has issued a request for information (RFI) seeking input from stakeholders to inform the implementation of the Bipartisan Infrastructure Law’s $225M in funding for improved building codes. Through the RFI, DOE is requesting public input regarding the solicitation process and structure of a potential Resilient and Efficient Codes Implementation (RECI) Funding Opportunity Announcement (FOA). DOE is considering approaches which can enable sustained, cost-effective implementation of building energy codes, in accordance with Section 40511 of the Bipartisan Infrastructure Law.

The RFI specifically seeks input on topics such as:

  • Energy Code Implementation Criteria and Requirements for Key Topic Areas
  • Advanced Energy Codes and Building Resilience
  • Methods to Support Sustained State Energy Code Implementation
  • Funding, Partnerships, Eligible Entities, and Evaluation Criteria
  • Equity, Environmental and Energy Justice (EEEJ) Priorities

Information collected from this RFI will be used by DOE for planning purposes to develop a potential FOA focused on the effective implementation of building energy codes. The information collected will not be published.

Please click here to access the official RFI. Please note that the deadline for public comments has now passed.

RFI Public Workshop

The DOE Building Energy Codes Program hosted a public workshop, April 27, 2022, on the recently released RFI. The intent of this workshop was to complement the RFI and gather additional feedback from the general public on how DOE can most effectively administer funding appropriated through the Bipartisan Infrastructure Law.

Event Details

Date: Wednesday, April 27, 2022
Time: 1:00 – 5:00 pm EDT

Presentation slides

Agenda

Time (EDT) Welcome & Opening Remarks (25 min)
1:00 PM Welcome and Opening Remarks (25 min)
1:25 PM Adoption (30 min)
1:55 PM Workforce Development (30 min)
2:25 PM Implementation and Compliance (30 min)
2:55 PM Break (10 min)
3:05 PM Innovative Approaches (30 min)
3:35 PM Energy and Environmental Justice (EEJ) (25 min)
4:00 PM Partnerships (25 min)
4:25 PM Overarching Questions (25 min)
4:50 PM Wrap up & Closing Remarks (10 min)